Persbericht

Slagerij Langweer dik in de prijzen

LANGWEER - Het landelijke worstmakersgilde heeft Ambachtelijke Slager Dol uit Langweer diverse gouden prijzen uitgereikt. De Groninger Droge Worst met kruidnagel kreeg net als de traditionele grillworst als rapportcijfer een 10. In de omgeving van Joure is Dol de enige overgebleven ambachtelijke slager.

Slagerij Dol uit Langweer doet vaker mee aan keurwedstrijden. "Je kunt zelf het wedstrijdassortiment opgeven. Ze bellen dan onverwachts of je die dag één of meerdere producten wilt opsturen. Je weet nooit wanneer ze bellen." Aldus de slager.


Strenge eisen

Het Worstmakersgilde hanteert een streng keuringsprotocol voor wedstrijden. Er gelden meer dan vijftig
beoordelingselementen voor de keuring. Zo wordt gelet op gebruikt materiaal, kruiden, geur, vorm, vetheid,
kleur en uiteraard de smaak. Op alle inzendingen kreeg de slagerij de maximale of bijna de maximale score.
"Grillworst wordt gemaakt als lange staaf. 's Ochtends heb ik het vaak druk en verwijder het omhulsel voor
het grillen snel even met een mesje. De kleine inkeping kostte me vorig jaar een tiende punt. Voor de rest
was de grillworst perfect. Het zijn bijzonder strenge eisen, maar dit jaar zat die inkeping er niet in. Nu werd het
dus wel een tien!", lacht de slager.


Laatst overgebleven slagerij

Slagerij Dol is de laatst overgebleven slagerij in wijde omtrek. "Dat is jammer, ambachtelijke slagers leveren een veel
hogere kwaliteit dan bijvoorbeeld supermarkten. Als mensen eenmaal bij me geweest zijn blijven ze altijd klant. Dat is
voor mij het bewijs", vertelt Slager Dol. "Als ik op vakantie ga ben ik altijd een korte periode gesloten. Dan hoop ik dat
mensen kipfilet of gehakt bij de supermarkt kopen. Dat gehakt kun je wel zonder vet in de pan doen. Dan weten de
mensen weer waarom ze vlees bij een ambachtelijke slager kopen", aldus Dol.


Feestdagen

Naast worstspecialiteiten heeft de slager voor de feestdagen goede ideeën. "Magere handgeknoopte rollades,
daar staan ze voor in de rij!", zeg Dol. "Daar verkoop ik er echt honderden van. Verder hebben we fondue-,
steengrill- en gourmetschalen. In overleg met de klanten stellen we die samen. Ze kunnen aangeven welk
vlees ze willen en voor hoeveel personen. Denk aan kalkoen, varkenshaas, biefstuk en lamsvlees, maar ook
kipfilet, rundvlees en gehaktballetjes kan. Dat doen we al jaren en dat is een groot succes. Verder hebben
we natuurlijk allerlei wildspecialiteiten. Dat moet wel even besteld worden, maar we kunnen alles leveren!
Denk bijvoorbeeld aan kangoeroe, haas, konijn, damhert, wild zwijn of ree."


Onze website maakt gebruik van cookies

We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor cookies op onze website. Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te faciliteren. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.