Varkensvlees Livar kloostervarken

                                                                                                       

Sinds het Livarvarken in 1999 door vijf Limburgse varkensboeren is bedacht heeft het varken altijd in het teken gestaan van een onderscheidende smaak en vleeskwaliteit en een vorm van dierhouderij die rekening houdt met het natuurlijke gedrag en leefomgeving van het varken dat zich uit in maximaal dierenwelzijn.

De combinatie van granen, bijzondere rassen en het scharrelen in een weelde van ruimte maakt Livarvlees tot een uniek product. De varkens van Livar doen zeer zeker niet onder voor de beste scharrelvarkens uit Spanje of Italie. Livarvlees is ambachtelijk, eerlijk en lekker!

Smaak

Het Livarvlees onderscheidt zich ook qua smaak sterk van andere soorten varkensvlees. Het vlees is rijper en doorregen met vet. Vet is de smaakdrager van vlees en geeft het Livarvlees een sterke, aangename en natuurlijke smaak. Bovendien kent het bij de bereiding nauwelijks gewichtsverlies (normaal varkensvlees verliest al gauw een kwart aan gewicht, Livarvlees slechts acht procent), waardoor het vlees zeer mals en sappig blijft.

Het unieke samenspel van een melange van granen, unieke rassen en het scharrelen in een weelde van ruimte maakt Livarvlees tot een bijzonder product. De varkens van Livar doen zeer zeker niet onder voor de beste scharrelvarkens uit Spanje of Italië. Livarvlees is authentiek, ambachtelijk en eerlijk!

Dierwelzijn

Het welzijn van de dieren is voor Livar heel belangrijk. Niet alleen omdat dat goed is voor het dier maar ook omdat dit de vleeskwaliteit ten goede komt. Een varken dat haar hele leven in alle rust en ruimte heeft kunnen rondscharrelen heeft nauwelijks stress ervaren. 

Daarom kunnen alle Livarvarkens rondscharrelen in een uitloop naar buiten. Binnen hebben de varkens onbeperkt voer en drinkwater tot hun beschikking en hebben ze een groot bed van stro. De varkens mogen zelf weten of ze buiten of binnen willen liggen.

Als Livar zijn we voortdurend bezig met innovatie van onze boerderijen om het de varkens nog beter naar hun zin te  maken. Op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch wordt geëxperimenteerd door de varkens in een grote wei te laten lopen. Zonder stal dus. Ook in deze wei hebben de varkens onbeperkt voer en drinkwater tot hun beschikking. In de wei staat overigens wel een grote hut waar ze kunnen schuilen bij slecht weer.

Kleinschalig

Livar is een kleinschalig en ambachtelijk bedrijf. Onze varkens worden gehouden op kleinschalige boerderijen verspreid door Limburg. De varkens worden versneden in onze eigen slagerij waar de dieren van kop tot staart door vakmensen worden verwerkt tot vlees en vleeswaren.

Ons bedrijf staat in zijn geheel in het teken van de 'menselijke maat'. Een bedrijf dat door iedereen is te overzien en te begrijpen